Program

Jönköpings Jazzklubbs program för hösten 2022


Bremer/McCoy

Torsdag 8 september, kl 18:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Bremer/McCoy
Bremer/McCoy. Foto Malthe Ivarsson

Den danska duon Bremer/McCoy väver samman akustiska och elektroniska ljud till vacker och fascinerande musik. De vackra melodislingorna fångar lyssnaren och förmedlar en skön meditativ stämning. På Spotify har de miljontals lyssnare och fans som kan associera de drömska tonerna till såväl Eric Satie, Keith Jarret och Mike Oldfield. Deras turnéer sträcker sig över hela Europa.

Duon utgörs av barndomsvännerna Jonathan Bremer, kontrabas, och Morten McCoy, piano och syntar. Bremer har varit husbasist på Jazz House Montmartre i Köpenhamn. McCoy inledde sin musikbana som DJ. De fann varandra för sitt gemensamma intresse för reggae men har sedan tio år vidgat sin musik till skandinavisk lyricism med oerhört vackra melodier.

En kritiker kallade musiken ”ambient folk-jazz”. Oavsett benämning har duon funnit ett koncept som fascinerar en stor publik.

 

På scen
Morten McCoy – flygel och syntar
Jonathan Bremer – kontrabas

 

Bremer/McCoy, Moorjazz Festival 2020

 

Förband kl. 18.30, musikelever från S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom -20 år 100 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift.


Bonita & The Blues Shacks

Fredag 16 september, kl 18:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Bonita  & The Blues Shacks
Bonita & The Blues Shacks

Bonita Niessen, själfull blues- och soulsångerska från Sydafrika, och rutinerade The Blues Shacks från Tyskland är en oslagbar energifylld kombination på Europas bluesscen. Tillsammans förklarar de sin djupa kärlek och respekt för den afroamerikanska musik som hade sina glansdagar från mitten av 50-talet till slutet av 60-talet. Musik med inslag av blues, shuffle, rockabilly and soul. Kort sagt traditionell, högintensiv rhythm & blues.

The Blues Shacks bildades 1989 av gitarristen Andreas Arlt och har spelat mer än 3000 konserter världen över. De har delat scen med storheter som Buddy Guy och Taj Mahal och tagit emot prestigefyllda priser för sin glädjefyllda musik. Sedan några år samarbetar The Blues Shacks med Bonita Niessen som gjort sig en karriär som soul- och popartist i Tyskland.

 

På scen
Bonita Niessen – sång
Michael Arlt – sång och munspel
Andreas Arlt –  gitarr och sång
Fabian Fritz – piano och orgel
Henning Heurken – bas
Andre Werkmeister – trummor

 

"He Made A Woman Out Of Me", Bonita & The Blues Shacks

 

Förband kl. 18.30, Brick Notes.

Brick Notes
Brick Notes

Brick Notes är en jazz/beat kvintett från Göteborg där alla bandmedlemmar studerar på Musikhögskolan, improvisationsutbildningen.

Gruppens sättning är trumpet/flygelhorn, saxofon/flöjt, bas, piano och trummor. I höstas så släppte de sin singel "Pop?" samt debutalbumet "Önskebrunn" på Spotify.

  

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom -20 år 100 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift.


Papa Pider´s Jazzband

Torsdag 22 september, kl 18:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Papa Pider´s Jazzband
Papa Pider´s Jazzband

Papa Piders Jazzband är ett av Sveriges populäraste tradjazzband. De är en publikmagnet med en lång och glansfylld historia. Vinnare av Classic Jazz, publikfavoriter i Orkesterjournalens röstning om Gyllene Skivan och full pott i nättidningen DIG Jazz för sin liveinspelning på Classic Jazz Festival är några av meriterna de senaste åren. Bandet spelar revival-jazz såsom den en gång spelades i England av Acker Bilk och Chris Barber. Få band får den traditionella repertoaren att svänga så skönt med ett tajt ensemblespel och duktiga solister. Därtill en stor portion göteborgsk humor i presentationerna av musiken. Gladjazz av bästa märke!

  

På scen
Klas Nilsson – trumpet
Sverker Åström – klarinett och saxofon
Pider Åvall – trombon
Daniel Fredriksson – trummor
Anders Hultman – banjo
Clas Nordborg – bas
Bo Lindgren – trummor

 

"When I Grow Too Old To Dream", Papa Pider´s Jazzband

 

Förband kl. 18.30, Södra Vätterbygdens Folkhögskola.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom -20 år 100 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift.


Dainius Pulauskas Trio

Torsdag 6 oktober, kl 18:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Dainius Pulauskas Trio
Dainius Pulauskas Trio

Pianisten Dainius Pulauskas har kallats Litauens jazzambassadör. Som bandledare har han turnerat världen över och spelat på jazzfestivaler på alla kontinenter. Hans aktuella trio är den klassiska pianotrion med kontrabas och trummor. Två yngre musiker med internationella framgångar ingår i trion.

Kontrabasisten Arman Isojan är klassiskt skolad och kan höras på europeiska jazzfestivaler sedan en tio år. Augustas Baronas är väletablerad trumslagare inte bara i Litauen utan är också medlem i en internationell kvartett under ledning av italienske saxofonisten Claudio Jr De Rosa.

Dainius Pulauskas har med sina olika grupper spelat in 19 album. Han har de senaste 25 åren erhållit mängder med priser som musiker och kompositör. Bland mycket annat har han skrivit balettmusik för Estlands Nationalopera och skapat litauisk folkjazz tillsammans med legendariska folksångerskan Veronika Povilioniene.

Dainius Pulauskas Trio spelar musik som har sin grund i nordisk folkton men färgad av det baltiska musikarvet. ”Pianist Dainius Pulauskas is undoubtedly one of the most interesting composers of European fusion jazz”, skrev Allaboutjazz redan 2011. Så spännande att få ta del av denna musik - okänd men från en granne på andra sidan Östersjön.

 

På scen
Dainius Pulauskas – flygel
Arman Isojan – bas
Augustas Baronas – trummor

 

Dainius Pulauskas Trio - Humoresque

 

Förband kl. 18.30, Jönköpings Kulturskola.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom -20 år 100 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift.


Hannah Tolf Band

Torsdag 13 oktober, kl 19:00, Kvarteret Ödlan

Hannah Tolf
Hannah Tolf

Hanna Tolf med band skapar sin egen ljudvärld, en hybrid av elektroniskt och akustiskt ljud. Jazzens frihetslängtan möter här folkmusikens skira melodi och soulens kraftfullhet.

Hannas vackra röst svävar ena stunden svindlande lätt över suggestiva ackordföljder och pulserande rytmer för att i nästa torna upp till stormstyrka.

Jazz? Världsmusik? Indiepop? Svårt att säga, men vackert och befriat från genrebeskrivningar är det. ”En av landets mest fängslande artister och låtskrivare” (Johannes Lundberg, Jazzradion)

 

På scen
Hannah Tolf - sång
Jonathan Albrektson - synthar, piano
Donovan von Marten - bas
Emil Blommé - trummor

 

Från och med konsertdagen säljs biljetter endast på plats på Kvarteret Ödlan, där möjlighet finns att betala via Swish.

 

Biljetter  BiljettprisKvarteret Ödlan
Vuxen 200 kr
Ungdom upp till 20 år 100 kr.
Biljettpriserna är inklusive serviceavgift.
Ingen medlemsrabatt på biljettpriset.


Regula de Tri

Söndag 16 oktober, kl 15:00, Rosenlunds Herrgård

Regula de Tri
Regula de Tri. Foto Klas Finngåård

Regula De tri från Borås och Falköping består av Mattias Engström (piano), Joakim Lenberg (trummor) och Andreas Backelund (bas) och har funnits sedan 2015.

Trions repertoar består av mestadels egna kompositioner som hämtar inspiration alltifrån den hårdsvängande amerikanska jazzen till den europeiska mer eftertänksamma skolan med vissa inslag av den nordiska melankolin. Emellanåt bjuds publiken även på covers på film- och popmusik. Mattias Engströms lyriska och stundtals hårt svängiga solon får stabilt stöd från Backelunds och Lenbergs samspelta komp och även bas och trummor får chansen att sträcka ut i solopartier.

 

På scen
Mattias Engström - piano
Andreas Backelund - kontrabas
Joakim Lenberg - trummor

 

Taskspelaren - Regula de Tri

  

Om du är intolerant mot gluten, laktos eller har diabetes, då kontaktar du Eva Sundell jkpjazz.anmalan@gmail.com eller tfn. 0708 74 09 30 så ska vi ordna med specialkost.

 

Evenemanget inleds kl 15:00 med fika i Herrgårdens köksregioner och musiken börjar kl. 15:30.

 

Från och med konsertdagen säljs biljetter endast på plats på Rosenlunds Herrgård, där möjlighet finns att betala via Swish.

Biljetter  BiljettprisRosenlunds Herrgård
200 kr inklusive fika och serviceavgift.
Ingen medlemsrabatt på biljettpriset.


Tomas Janzon Trio

Tisdag 18 oktober, kl 18:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Tomas Janzon
Tomas Janzon

Gitarristen Tomas Janzon har gjort sig ett namn i jazzens hemland USA. Hans senaste album har lovordats i DownBeat. Tidskriften Vintage Guitar konstaterade kort och gott ”One of the best jazz-guitar tones you’ll hear”. Han rör sig ledigt inom såväl swing- och beboptradition som nordisk folkvisa. Hans bredd understryks av att han i sina kyrkokonserter presenterar programmet Från Bach till jazz. Vem är han då denna svenska jazzexport?

Tomas Janzon föddes i Stockholm och utbildade sig på Kungl. Musikhögskolan innan han i tidigt 90-tal försvann till USA för fortsatt utbildning. Först kom han till Los Angeles och varvade så småningom undervisningsuppdrag med klubbspelningar. Sedan tio år är New York hans bas. Några gånger per år återvänder han till Sverige för solokonserter i kyrkor med improvisationer över klassisk musik. Men också med olika bandkonstellationer som han tar med sig från USA. Denna gång är det den traditionella gitarrtrion med kontrabas och trummor. Medmusikerna är rutinerade och väletablerade på New Yorks jazzscen.

 

På scen
Tomas Janzon – gitarr
Rubem Farias – kontrabas
Chuck McPherson – trummor

 

Förband kl. 18.30, Habo Kulturskola.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom -20 år 100 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift.


Nina Persson, Martin Hederos & Nils Berg - Nina letar jazz

Onsdag 26 oktober, kl 18:00, Jönköpings Teater

Nina letar jazz
Nina letar jazz. Foto Valter Nilsson

Martin Hederos och Nils Berg hittade jazzen för längesedan, men Nina Persson har ännu inte riktigt gjort det. Hon har knappt ens letat, hon har varit rätt nöjd med att befinna sig i nån slags pop-rock-land, hon har tillochmed ibland uttalat sig xenofobiskt om jazzen, utan att ens ha varit där, och det är ju lite omoget!

Nu ska hon med Martin och Nils hjälp iväg och leta. Några gamla standardlåtar ska bläddras igenom, kanske blir det något av Julie London, Frank Sinatra, Alison Peacock, kanske Monica Zetterlund? Det kommer vändas ut och in på gamla Cardigans-låtar, Robert Wyatt, Bob Hund med flera, för att de ska kunna följa med till Jazzen. Sång, träblås, klaviaturer, viola och kanske lite dragspel kommer att användas på upptäcktsfärden.

Nina Persson är känd från banden The Cardigans och A Camp, som soloartist och som primadonna i musikföreställningen ”Vinnaren tar allt”.

Martin Hederos har bl. a haft en rockkarriär i världen med The Soundtrack Of Our Lives och på senare år figurerat mer i improvisationsmusiksammanhang med Tonbruket, Fire Orchestra! Och Hederosgruppen.

Nils Berg har samlat och samplat musik från hela världen med sitt Cinemascope, är stadig medlem som saxhjälte i Håkan Hellströms liveband och är även med i bl.a Grammisnominerade barnmusikprojektet ”I en stad” och bandet ”The Stoner”.

 

På scen
Nina Persson – sång
Martin Hederos – piano, klaviatur
Nils Berg – Saxofon, klarinett, tvärflöjt, elektronik

 

Förband kl. 18.00, Södra Vätterbygdens Folkhögskola.

 

Biljetter  BiljettprisJönköpings Teater
Medlem 350 kr
Ordinarie pris 400 kr
Ungdom -20 år 100 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift


Jönköpings Storband med Hemvändare – Back to The Roots

Lördag 29 oktober, kl 16:00, Per Brahegymnasiet, Brahesalen

Jönköpings Storband
Jönköpings Storband

Jönköpings eget hårt svängande storband möter två framgångsrika instrumentalister som alla startade sin bana som musiker i Jönköping och Kulturskolan här. De fortsatte med studier på musikhögskolor och arbetar nu som professionella musiker i många olika sammanhang.

Mikael Sörensen, trumpet, har spelat med bl. a. Putte Wickman och Anders Berglund.

Fredrik Stenberg, saxofon, har arbetat på Malmöoperan och Gotlandsmusiken.

Dessutom medverkar storbandets egen sångerska Victoria Allard.

Missa inte detta unika tillfälle att lyssna till stans eget storband i mötet med hemvändarna.

 

På scen
Jönköping Storband
Mikael Sörensen – trumpet
Fredrik Stenberg - saxofon, klarinett och flöjt

 

Inget förband till den här konserten.

 

Från och med konsertdagen säljs biljetter endast på plats på Per Brahegymnasiet, där möjlighet finns att betala via Swish.

 

Biljetter  BiljettprisPer Brahegymnasiet Brahesalen
Vuxen 200 kr
Ungdom upp till 20 år
Biljettpriserna är inklusive serviceavgift.
Ingen medlemsrabatt på biljettpriset.


Ole Frimer Band

Torsdag 3 november, kl 18:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Ole Frimer
Ole Frimer. Foto Michael B Nielsen

Blues av bästa märke från Danmark. Bandet har lovprisats i internationell press: It doesn’t get better than this (Billtown Blues Association). Gitarristen och sångaren Ole Frimer har medverkat på 19 album, belönats med Danish Music Award och Bluesnight Award. Han har tidigare bildat duo med legendaren Peter Thorup och fick i USA utmärkelsen Best European Blues Act med sitt tidigare band Blue Junction.

Ole Frimer är en formidabel tekniker och en mycket god sångare. Han bildade sitt Ole Frimer Band 2010 och har med det nått en stor popularitet i norra Europa. Musiken har sina rötter i blues med inslag av jazz, rock och fusion. Några egna kompositioner som sjungs på danska finns också på repertoaren.

 

På scen
Ole Frimer – gitarr och sång
Nils Ole Thorning – orgel
Jesper Bylling – bas
Claus Daugaard - trummor

  

Förband kl. 18.30, Gislaveds Musikskola.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom -20 år 100 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift.


Mikael Godée och MalvaKvartetten

Fredag 11 november, kl 18:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

MalvaKvartetten
MalvaKvartetten. Foto Peter Lloyd

Kammarmusik möter jazz när sopransaxofonisten Mikael Godée och MalvaKvartetten strålar samman. Den unga stråkkvartetten och Mikael Godée brinner för att låta musiken slå in på nya vägar. Här söker de med improvisationer nya klanger för den gränslösa skandinaviska jazzen.

Mikael Godée har funnits länge på den svenska jazz- och världsmusikscenen. Hans lyriska sopransax kan höras i Göteborgsgruppen Änglaspel och i världsmusikgruppen Corpo som han grundade för 25 år sedan.

Samarbetet med MalvaKvartetten började 2015. Kvartetten har alltsedan den bildades på Högskolan för scen och musik i Göteborg sökt sig till nya unga kompositörer från olika delar av världen. Deras album Wooden Bodies har fått lysande recensioner. Ett uttryck för deras musikaliska nyfikenhet är samarbetet med Mikael Godée och tanken att väva samman jazz, folkmusik och kammarmusik till en skönt klingande enhet.

 

På scen
Mikael Godée – sopransax
Linnea Hällqvist – violin
Knapp Brita Pettersson – violin
Maria Jonsson – viola
Maja Molander – cello

Förband kl. 18.30, Jönköpings Kulturskola.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom -20 år 100 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift.


Svante Söderqvist Trio

Torsdag 17 november, kl 18:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Svante Söderqvist Trio
Svante Söderqvist Trio

Basisten och cellisten Svante Söderqvist är i grunden jazzmusiker men hans musik har starka influenser av folkmusik, såväl nordisk som mer exotisk. Det utsökta samspelet med pianisten Adam Forkelid och trumslagaren Calle Rasmusson för också tankarna till kammarmusik.

Svante Söderqvist har under sina drygt 15 år som professionell musiker gjort sig känd som en av Sveriges främsta jazzbasister. Men han låter också cellon ta plats. Detta tillsammans med inslaget av stråkspel och ordlös sång skapar variation och ger trion ett brett musikaliskt uttryck. Men där jazzens rytm och swing är en grund.

Pianisten Adam Forkelid har etablerat sig som en av våra ledande jazzpianister. Hans idérikedom och följsamhet är något han delar med trumslagaren Calle Rasmusson. Tillsammans med Svante Söderqvist presenterar de en kammarjazz som öppnar sig för mångskiftande influenser.

 

På scen
Svante Söderqvist – kontrabas, cello och sång
Adam Forkelid – flygel
Calle Rasmusson – trummor

 

Förband kl. 18.30, Habo Kulturskola.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom -20 år 100 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift.


Terese Lien Evestad Quartet

Torsdag 1 december, kl 18:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Terese Lien Evestad Quartet
Terese Lien Evestad Quartet

Terese Lien Evestad är jazzviolinist. Den förste att avlägga examen på Kungliga Musikhögskolan som jazzmusiker med fiolen som huvudinstrument. Fiolen har genom jazzhistorien främst använts inom swingmusiken med Svend Asmussen och Stephane Grappeli som stora namn. Det är också en genre Terese gett sig i kast med i grupperna Thou Shalt Swing och The Jazzcats.

Men med sin kvartett slår Terese Lien Evestad an modernare toner. I hennes lovordade kompositioner pendlar musiken mellan lyriska melodier och intensiva rytmer. Tradition med inspiration från nordisk folkmusik förenas med swing och modernism.

Musikerna kommer från Norge, Estland och Sverige och därav de multikulturella inslagen i musiken. Terese Lien Evenstad har norskt ursprung , pianisten Britta Virves kommer från Estland. Basist är Arvid Jullander och bakom trummorna finns veteranen Peter Danemo.

 

På scen
Terese Lien Evestad – violin
Britta Virves – flygel
Arvid Jullander – kontrabas
Peter Danemo – trummor

 

Förband kl. 18.30, Nässjö Kulturskola.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom -20 år 100 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift.


Livestream från Jönköpings Jazzklubbs YouTube-kanal

Ett antal konserter har det senaste året livestreamats på Jönköpings Jazzklubbs YouTube-kanal.

En sammanställning med länkar till konserterna hittar du här.

 


 

0709 64 68 34
jkpjazz@gmail.com

© Jönköpings Jazzklubb